4. Welzijn en educatie

Doelen en financiën


Onderwijs
Samen met stichting Groeisaam en KION zijn in 2021 verdere voorbereidingen getroffen voor de tijdelijke bouw en nieuwbouw van het nieuwe kindcentrum de Dromedaris. Met stichting Groeisaam is de aanzet gemaakt voor de toekomstige huisvesting van SBO de Klavervier om met meerdere partners te komen tot een kindcentrum waarbij expliciete aandacht is voor de ontwikkeling van het jonge kind. De Vuurvlinder is uitgebreid, de school beschikt nu ook over een speellokaal. Het onderwijs en de kinderopvang zijn in 2021 verder aan de slag gegaan met de doorontwikkeling van de kindcentra, gezien alle ontwikkelingen in het onderwijs en de geplande groei van onze gemeente. Vanuit de gemeente faciliteren we dit proces en zijn hierover eind 2021 gesprekken gevoerd om met een procesbegeleider dit proces weer verder vorm te geven. Vanuit het Sociaal Team hebben we ook in 2021 vaste contactpersonen gekoppeld aan alle basisscholen. Vanuit de NPO middelen versterken we het schoolmaatschappelijk werk op alle kindcentra locaties voor nog betere doorverwijzing en  opvoedondersteuning aan ouders. In de sub regio Tussen de Rivieren is er meer overleg gevoerd met de regiogemeenten Wijchen, Druten, West Maas en Waal en Beuningen over meer afstemming als het gaat over gezamenlijke programma's zoals zorg binnen onderwijs afgestemd op jeugdhulp, NT2 (Nederlands als 2e taal) en afstemming leerlingenvervoer. Dit geldt ook voor meer samenwerking voor regionaal overleg voor het Voortgezet Onderwijs en MBO-overleg. In de regio zijn in 2021 pilots ingezet om binnen het Voortgezet Speciaal Onderwijs te bekijken of capaciteitsfinanciering mogelijk is. Dit zoals bij de Maartenschool, dat als een goed voorbeeld kan worden gezien. Ook is naast de inzet van NPO middelen binnen het Voortgezet Onderwijs (VO) ingezet op een gezamenlijk traject voor meer afstemming tussen jeugdhulp en passend onderwijszorg en meer uitwisseling over gezamenlijke inzet van preventie. Het lokale initiatief om in 2021 tot een school voor Voortgezet Onderwijs te komen in Beuningen is vooralsnog niet van de grond gekomen.

Laaggeletterdheid
Tijdens de Week van Lezen en Schrijven hebben we net zoals afgelopen jaar aandacht gevraagd laaggeletterdheid via het uitreiken van de Beuningse taalheldenprijzen. Met de regiogemeenten hebben we onze gezamenlijke ambities opnieuw vastgelegd in het Regionaal uitvoeringsplan ‘Bevorderen basisvaardigheden bij volwassenen 2021-2024’, zodat we verdere stappen kunnen maken op het gebied van het gebied van het vinden van laaggeletterden, optimaliseren van het lesaanbod, matchen van vraag en aanbod en monitoring. We hebben de leefstijlinterventie ‘Voel je goed’ voor laaggeletterden uitgevoerd is samenwerking met de GGD. De VoorleesExpres is uitgebreid met vijf gezinnen.

Sport
De sportraad en de gemeente Beuningen hebben de ambitie dat alle sportaccommodaties in de gemeente rookvrij worden. Op advies van de sportraad Beuningen heeft de gemeente in 2021 hierin het voortouw genomen om de verenigingen te ondersteunen. Alle buitensportverenigingen hebben aangeven actief aan de slag te gaan met het rookvrij maken van hun accommodatie. Naast ondersteuning in de vorm van promotiematerialen hebben een aantal verenigingen gebruik gemaakt van de hulp van Iriszorg. Iriszorg geeft beleidsadvies aan besturen of kan ondersteunen door het geven van informatiebijeenkomsten bijvoorbeeld voor ouders. Uniek Sporten heeft ondanks de maatregelen en de daarbij behorende beperkingen, weten te ondersteunen bij (online) vraagstukken. Daarnaast is het groei van nieuw aangepast sportaanbod in 2021 gestabiliseerd. Ook de buurtsportcoaches hebben binnen de mogelijkheden de inwoners zo veel mogelijk laten bewegen en sporten. In 2021 zijn we op een aantal kindcentra gestart met het afnemen van motorische testen tijdens het bewegingsonderwijs. De testen geven inzicht in de motorische ontwikkeling van de kinderen. Op basis hiervan kan er op specifieke locaties waar behoefte is worden ingezet op extra bewegingsondersteuning.

Accommodaties
Op basis van de onderzoeksresultaten die in het voorjaar van 2021 zijn gepresenteerd is ingezet om het scenario ‘nieuwbouw op de Ooigraaf’ verder uit te werken. De exploitant en gebruikers van het zwembad hebben een zienswijze ingediend op de zwembadconfiguratie die is voorgesteld in het rapport ‘zwemmen in Beuningen’. Naar aanleiding van deze zienswijze is er een second opinion uitgevoerd om te komen tot een zwembadconfiguratie die het beste bij de gemeente Beuningen past voor de komende 40 jaar. De gebruikers van het huidige zwembad zijn nauw betrokken geweest bij het opstellen van deze second opinion. Daarnaast is er een stedenbouwkundige voorverkenning voor de locatie aan de Ooigraaf uitgevoerd. Uiteindelijk heeft de second opinion en stedenbouwkundige voorverkenning geleid tot besluitvorming voor een nieuw zwembad aan de Ooigraaf in Beuningen.  

Kunst, cultuur en erfgoed
Voor het schrijven van de kadernota kunst, cultuur en erfgoed 2022-2030 hebben we inwoners, groepen en organisaties gevraagd wat zij wensen, waarderen en missen in Beuningen op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed. Dit hebben we gedaan in de vorm van vragenlijsten. Ook jongeren zijn gevraagd om hun mening. Zij zijn in informele setting geïnterviewd over kunst, cultuur en erfgoed. Daarnaast hebben leerlingen van het Dominicus College bij het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming zich verdiept in de kunst in de openbare ruimte in Beuningen en hun mening gegeven.

Om de doorlopende leerlijn muziek en de afstemming tussen onderwijs en muziekverenigingen te versterken zijn er plannen gemaakt om een gemeentelijk jeugdorkest op te richten en voor activiteiten om meer jongeren kennis te laten maken met blaas- en slagwerkmuziek.

De bibliotheek is een belangrijke pijler van het gemeente cultuurbeleid.
Net als voorgaande jaren werkt de bibliotheek samen met scholen in de gemeente om het leesplezier, digitale geletterdheid en informatievaardigheden bij jeugd en jongeren te bevorderen. Het project ‘Bibliotheek op school’ betreft een duurzame samenwerking voor leesbevordering tussen bibliotheken en basisscholen.

De bibliotheek organiseert samen met Stichting Perspectief en Vluchtelingenwerk het Taalcafé in Beuningen. Een grote groep vrijwilligers ontvangt wekelijks 20 à 30 deelnemers die samen de Nederlandse taal oefenen. In 2021 is er op verzoek van inwoners ook gestart met een Taalcafé voor kinderen. In samenwerking met de scholen in de gemeente zijn er programma’s ontwikkeld die de mediawijsheid van kinderen en jongeren vergroten. Het gaat dan om programma’s waarin kinderen kennismaken met nieuwe digitale ontwikkelingen en sociale media. Voor jongeren komen onderwerpen als cyberpesten, fake news en online weerbaarheid op sociale media aan bod. Ook voor volwassenen zijn er programma’s op het gebied van mediawijsheid. De bibliotheek is onder andere gestart met Digisterker: workshops waarin deelnemers leren omgaan met de digitale overheid, zoals de Belastingdienst. In 2021 is in de bibliotheek van Beuningen ook een Informatiepunt Digitale Overheid geopend. Hier kan iedereen terecht met vragen over de digitale overheid.

Groen
Na de aanbestedingsprocedure in 2020 zijn we in januari 2021 gestart met een nieuw bestek en groenaannemer. Accentzones, zoals het centrum en andere bijzondere locaties, worden sinds januari 2021 onderhouden op een hoger kwaliteitsniveau. Door het groeizame weer bleek het soms lastig om het gestelde kwaliteitsniveau in met name de wijken te behouden.

In het kader van het versterken van de biodiversiteit worden er sinds 2021 meer graslanden natuurvriendelijk beheerd. Momenteel zo'n 15 ha. Ook zijn er in 2021 op verschillende locaties in de gemeente bollen geplant en kruiden ingezaaid.

In het najaar van 2021 is een start gemaakt met de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Deze invasieve exoot overwoekert andere gewassen en kan schade veroorzaken aan bouwwerken of wegdek. De bestrijding zetten we de komende jaren door.  

De gemeente vindt het belangrijk dat bomen die gekapt worden, ook gecompenseerd worden. In 2021 zijn er in totaal zelfs 210 bomen bijgekomen in de gemeente. We hebben we 331 nieuwe bomen geplant en 121 bomen gekapt. Vermeldenswaardig is de aanplant in het ARN-park. Daar zijn, met hulp van kinderen van basisschool de Dromedaris, 212 bomen geplant. De inheemse bomen vormen het 'Bos van de toekomst'.

In de wijken Vording 2 en 3 zijn we in 2021 gestart met een reconstructie. Daarbij wordt ook openbaar groen opnieuw ingericht en bomen vervangen. Bewoners van de wijk hebben daar op verschillende momenten over mee kunnen praten. Ook elders in de gemeente zijn groenvakken opnieuw ingericht.

Spelen
In 2021 zijn de speelplekken geïnspecteerd, veilig beheerd en in stand gehouden binnen het beschikbare budget. De gemeente beheert de speeltuinen niet alleen. We doen dit met zes particuliere speeltuinstichtingen.

In het kader van de reconstructie van de speeltuinvoorzieningen in de gemeente zijn twee speeltuintjes opnieuw ingericht. Ook is in 2021 gestart om speeltuin Kindervreugd beter geschikt te maken voor bezoekers met een lichamelijke beperking. Tot slot is in 2021 gestart met een onderzoek naar de haalbaarheid en wenselijkheid van een skatevoorziening in de gemeente.

Deze pagina is gebouwd op 07/14/2022 17:13:38 met de export van 07/14/2022 16:59:58