Extra woningbouw
Het Omgevingsprogramma Woningbouw vormt het toetsingskader voor de woningbouwontwikkelingen. Daarmee wordt duidelijk aangegeven waar tot 2040 woningen kunnen worden gebouwd. Hiertoe is het regionale en lokale beleid vertaald in algemene kaders en randvoorwaarden voor de woningbouwontwikkeling in Beuningen. Het betreft onder andere een vertaling van het 10-puntenplan en de Woondeal. Daarnaast was de analyse van de zoekgebieden van groot belang. Over het structuurmodel Winssen en Ewijk hebben we de omgevingsdialoog gevoerd met onze inwoners. Vanwege de gefaseerde uitwerking van de structuurmodellen is ervoor gekozen ook het omgevingsprogramma te faseren. Na de omgevingsdialoog hebben we het structuurmodel Winssen afgerond en opgenomen in het Omgevingsprogramma Woningbouw 1.0. De uitkomst van het structuurmodel Ewijk wordt begin 2022 verwerkt. Na afronding van een structuurmodel wordt een nieuwe versie van het omgevingsprogramma vastgesteld.
Klaar voor de komst van de Omgevingswet
De regionale samenwerking is geïntensiveerd. Op verschillende onderwerpen (onder andere het proces van Omgevingsvergunning en de Legesverordening) werken we samen met behoud van eigen autonomie. We hebben regionaal geoefend met de Omgevingstafel. In 2021 hebben we de inwoners betrokken bij het opstellen van de Omgevingsvisie. De twee Omgevingsprogramma’s zijn parallel aan de Omgevingsvisie in afstemming met elkaar opgesteld. Daarnaast is er gewerkt aan een plan van aanpak voor het omgevingsplan en hebben gewerkt aan een pilotproject. Met de raad hebben we verschillende kennissessies gehouden over het onderwerp participatie.
Een mooie en duurzame woongemeente
- Duurzaamheid
Voor de zonneparken is de ruimtelijke procedure helemaal doorlopen, er zijn geen bezwaren binnen gekomen na het afgeven dan de vergunning. Voor het windpark is in maart het ontwerpbestemmingsplan met milieueffectrapport ter inzage gelegd. Daarna zijn alle bezwaren verzameld en beantwoord. Daarna zijn er nog wijzigingen aangebracht in de plannen door eigen normen voor het windpark op te stellen en opnieuw voor te leggen aan de gemeenteraad. Voor de RES 1.0 is een lang traject doorlopen met verschillende stakeholders. Hiervoor zijn regionale zoekgebieden voor zon en wind bepaald en is een eerste stap gezet om warmtebronnen en de mogelijke verdeling inzichtelijk te maken. Voor de uitvoering van de subsidies is samengewerkt met Winst uit je Woning en het Loket Duurzaam Wonen. Er zijn waardebonnen uitgegeven aan huiseigenaren en huurders. De RREW loopt nog door tot en met 2022. De Toekomstbestendig wonen lening is digitaal aan te vragen, ook het Loket Duurzaam Wonen verwijst inwoners door.
- Klimaatadaptatie
Bij de reconstructie Houtduiflaan en de reconstructie van de Scheidingsweg en Thomas van Heereveldstraat is een hemelwaterriool gerealiseerd. In het project “revitalisatie Vordingen” is een maatregelenpakket voor klimaatadaptatie opgenomen, waaronder de aanleg van een hemelwaterriool in de Triangel en campagnes in samenwerking met operatie Steenbreek.
In het kader van Operatie Steenbreek zijn verschillende acties uitgevoerd. We geven daar als gemeente invulling aan met ondersteuning van het Dijkmagazijn en hebben in 2021 samengewerkt met maatschappelijke partners als de bibliotheek, Perspectief, lokale bedrijven en vrijwilligers.
- Wijkaanpak en warmtetransitie
In 2021 zijn de oplossingsrichtingen en de strategie beschreven in de Transitievisie Warmte (TVW). Daarnaast is in MARN verband een inventarisatie uitgevoerd naar de economische kansrijkheid van een warmtenet in Beuningen. Voor de bekostiging van de TVW is gebruikt gemaakt van de subsidieregeling ‘Extern Advies Warmtetransitie’ die in 2020 is aangevraagd en is toegekend.
- Wonen
In 2021 hebben we een nadere analyse laten verrichten naar de behoefte aan sociale huur lokaal en voor de opvang regionaal. De conclusies zijn en worden meegenomen in het Omgevingsprogramma woningbouw. Woonwaarts was hier ook nauw bij betrokken en met hen zijn we in overleg over geschikte locaties.
Ook zijn met Woonwaarts weer opnieuw prestatieafspraken gemaakt met daarin afspraken over de omvang van de sociale huurvoorraad, de toevoeging van woningen, wonen en zorg en duurzaamheid.
In 2021 is verder gewerkt aan woningbouwprojecten die al in de woningbouwplanning stonden en afgestemd waren met de regio.
- Afval
Sinds 1 juli 2021 is het mogelijk om luier- en incontinentieafval gescheiden aan te bieden. Hiervoor zijn op 7 locaties luiercontainers geplaatst. Het luierafval wordt verwerkt bij de ARN in Weurt. De eerste resultaten zijn boven verwachting. Er wordt gemiddeld 4 kg/inwoner aan luierafval ingezameld. De inschatting bij aanvang was 3 kg/inwoner. Er is daarom een aantal containers bijgeplaatst en op een aantal locaties worden de containers 3 keer per week geleegd. Eind 2022 evalueren we de luierinzameling.
In 2021 is het gestart met het regionale project 'Verbetering kwaliteit grondstoffen'. Dit project is uitgevoerd door Dar. In 2 wijken zijn de gft-containers gecontroleerd. Containers met teveel vervuiling kregen een waarschuwing en in latere controles werd de container niet geleegd. Het project krijgt in 2022 een vervolg. Naast de aandacht voor het verminderen van de hoeveelheid restafval is het namelijk ook noodzakelijk om de kwaliteit van de inzamelde grondstoffen te verbeteren.