Voor de (keten)voorzieningen Jeugd geldt dat we aan de voorkant investeren om de kosten aan de achterkant te beperken. Het jeugdveld is echter breed georganiseerd. Daarom hanteren we hier onder de volgende verdeling. De eerder genoemde ambities zijn hierin verwerkt :
A. Jeugdgezondheidszorg.
B. Peuter-en kinderopvang.
C. Individuele voorzieningen Natura Jeugd.
D. Veiligheid, jeugdreclassering en opvang Jeugd
A. Jeugdgezondheidszorg:
We willen een gezonde jeugd zowel fysiek en mentaal. Door deskundigheidsbevordering en kennis van de sociale kaart proberen wij problemen vroegtijdig te signaleren en de juiste hulp in te zetten. Daarom ook de juiste zorg op het juiste moment. Voor de (keten)voorzieningen Jeugd geldt dat we aan de voorkant investeren om de kosten aan de achterkant te beperken.
Nederland staat voor grote opgaven op het gebied van volksgezondheid en zorg. Naast infectieziektenbestrijding zoals bij Covid-19 moeten we vanuit gezondheidsoptiek bijdragen aan de omgevingsvisie. Uit de landelijke nota Gezondheidsbeleid komt de opdracht om het lokale beleid vorm te geven. Hierbij hebben we ervoor gekozen om voor de periode van deze landelijke nota (2020-2024) vier gezondheidsvraagstukken met voorrang aan te pakken:
- Gezondheid in de fysieke en sociale leefomgeving
- Gezondheidsachterstanden verkleinen
- Druk op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen
- Vitaal ouder worden
In onze regio ligt nu een productengids Jeugdgezondheidszorg waarbij we in 2021 regionale en lokale keuzes maken. Het gaat hierbij om uniforme taken en facultatieve taken.
B. Peuter-en kinderopvang:
Voor de kinder-en peuteropvang gaan we ook in 2021 door met de ontwikkeling van de kindcentra (KC) in aansluiting op het onderwijs. Een kindcentrum is een voorziening voor kinderen van 0 tot 12 jaar, waar zij gedurende de dag komen om te leren, spelen en ontwikkelen. Binnen een KC is een vloeiende overgang tussen kinderopvang en onderwijs. Kindcentra werken vanuit één team met één pedagogische visie.
C. Individuele voorzieningen Natura Jeugd:
Het Sociaal Team draagt bij aan een integrale benadering bij jongeren , vaak samen met ouders. We werken vanuit de gedachte één gezin - één plan. Uitgangspunt daarbij is de eigen verantwoordelijkheid van onze inwoners. We zoeken samen naar de voorziening die het beste past. De situatie van de hulpvrager is het uitgangspunt; we doen wat nodig is.
Binnen de individuele voorzieningen Natura Jeugd zijn de maatwerkvoorzieningen opgenomen die volgens de Jeugdwet worden verstrekt. In 2021 proberen we via Sociaal Team en monitoring meer zicht te krijgen op de uitgaven en verklaringen van trends. Jaarlijks zijn er namelijk sterke fluctuaties op de verschillende voorzieningen. Daarnaast overwegen we in te gaan zetten op praktijkondersteuners Jeugd om zo kortere lijnen en bewustzijn van kosten te realiseren.
Het is duidelijk dat we voor de jeugdhulp veel winst kunnen behalen door te investeren in het onderwijs, aangezien het vaak om dezelfde kinderen en jongeren gaat die ondersteuning nodig hebben. Daarom zorgen voor goede aansluiting tussen jeugdhulp en zorg binnen het onderwijs.
In 2021 werkten we in de regio verder aan een goed zorgsysteem vanuit gemeenten en onderwijs gezamenlijk via diverse pilots. We ondersteunen passend onderwijs door de jeugdzorg goed te laten aansluiten. Onze doelen daarbij waren:
1. Preventie 2. Samenwerking 3. Verzuimaanpak 4. Beschikbaarheid jeugd- en onderwijsondersteuning 5. Zorg-onderwijsarrangementen 6. Monitoring
D. Veiligheid, jeugdreclassering en opvang Jeugd:
Hierbij zetten we in op afname van dure jeugdhulp en het afbouwen van dure jeugdhulp in verblijf, vanuit de gedachte dat zorg dichtbij huis het beste is. Hiervoor vergroten we de mogelijkheden van toegankelijke jeugdhulp.
Samenwerkingsafspraken met Veilig Thuis zijn aangepast , zodat er een betere aansluiting is met de gemeenten. Vanaf 2021 volgde een apart product: ‘zicht op veiligheid’. Dit biedt gemeenten de mogelijkheid om de samenwerking tussen Veilig Thuis en de sociale wijkteams te optimaliseren en overdracht van casussen soepeler te laten verlopen.
Ook in 2021 probeerden we de toestroom voor jongeren in langdurig verblijf terug te dringen door eerder zorg te organiseren in de thuissituatie. Bij de langdurige verblijfsvoorzieningen gaat het om hoge kosten.
De middelen vanuit het Transformatiefonds jeugd lopen tot en met 2020. De ingezette ontwikkelingen lopen echter door in 2021. We willen uithuisplaatsingen voorkomen, meer gezinsvormen ontwikkelen, het verblijf (qua tijdsduur) verkorten en een soepele overgang 18-/18+ realiseren. Ook willen we een systeemgerichte aanpak ontwikkelen met minder maatregelen en meer preventieve jeugdbescherming.
Vanuit de minister ligt er een opdracht om zorgonderdelen binnen veiligheid, jeugdreclassering en opvang Jeugd (boven)regionaal met elkaar te organiseren. Wij moeten dit bovenregionaal organiseren met de zeven jeugdhulpregio’s in Gelderland. Hiervoor werkten we in 2021 aan een Verbeteragenda, samen met Gecertificeerde Instellingen (GI's), Veilig Thuisorganisaties en de Raad voor de Kinderbescherming.