Sociaal Team Beuningen
We zijn in 2021 gestart met de verdere uitwerking van het besluit om het Sociaal Team meer regie te laten voeren op de complexe casuïstiek waarbij de gemeente minder de uitvoerende partij is, maar meer de regie voert op het geheel. Dit zorgt ervoor dat elke partij optimaal in staat wordt gesteld om datgene te doen wat nodig is. We beperken daarmee de kans dat meerdere partijen bij een concrete casus betrokken zijn zonder dat iemand duidelijk de regie voert en bewaakt dat partijen niet langs elkaar heen werken.
Wmo-voorzieningen
De contracten voor hulp bij het huishouden liepen af op 31 december 2021. Daarom is in 2021 zowel een tariefonderzoek uitgevoerd als een aanbesteding gehouden. Voor 2022 en verder zijn vijf partijen gecontracteerd en de implementatie is eind 2021 afgerond. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt zijn de gegunde partijen erin geslaagd om zorgcontinuïteit te bieden aan onze inwoners, ook in het geval van inwoners die van een latende partij over zijn gestapt naar een nieuwe aanbieder.
Mantelzorg
Om mantelzorgers te ondersteunen, hebben we in 2021 de volgende activiteiten verricht:
- Het Steunpunt Mantelzorg heeft intensief contact gehad met mantelzorgers in de gemeente. In verband met de coronamaatregelen waren deze contacten voornamelijk individueel en op afstand.
- In juni hebben we aandacht gevraagd voor mantelzorgers en de mantelzorgers die in beeld zijn bij de gemeente hebben we het Mantelzorgcompliment uitgereikt.
- Tijdens de week van de jonge mantelzorger vragen we aandacht voor de positie van deze jongeren. Aan de zeven jonge mantelzorgers die in beeld zijn, zijn in deze week cadeaubonnen uitgereikt. Het bereiken van jonge mantelzorgers blijft vooralsnog aandacht behoeven.
- Ondanks de coronamaatregelen hebben we activiteiten voor kwetsbare ouderen, zoals dagbesteding en praatgroepen zo veel mogelijk, maar binnen de regels van het RIVM, door te laten gaan. Op die manier worden tevens mantelzorgers ontlast.
- Het alzheimercafé biedt mantelzorgers van mensen met dementie een plek om ervaringen uit te wisselen en informatie op te doen. Voor mantelzorgers in algemene zin gaat Perspectief op zoek naar een manier van ontmoeting, bijvoorbeeld in de vrom van een Mantelzorgcafé.
Doorontwikkeling monitor Sociaal Domein
In 2021 zijn we voor het dashboard over de jeugdhulp aan de slag gegaan om deze monitor rechtstreeks aan te sluiten op de gegevens zoals de backoffice die verwerkt. Op die manier streven we naar een monitor die zo min mogelijk vertraging kent ten opzichte van de brondata zoals die in onze eigen administratie zitten.
In 2021 hebben we ook een start gemaakt met de knelpunten in het brede proces rondom monitoring. We streven er namelijk niet alleen naar om een goede monitor te hebben, maar vooral ook om ervoor te zorgen dat deze monitor in de dagelijkse praktijk precies aansluit op de informatiebehoefte zoals die in Beuningen bestaat.
Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang
We hebben het lokale plan van aanpak verder uitgevoerd. Zo hebben we onder meer het volgende gedaan en georganiseerd:
- Een training Mental Health en First Aid is in Beuningen georganiseerd waarin deelnemers toegerust worden wat betreft kennis van en omgaan met psychische kwetsbaarheid.
- We zijn - samen met gemeente Nijmegen en gemeente Heumen - het project Welkome Wijk gestart. Daarin staat een methodiek centraal om via bewustwordingsbijeenkomsten te werken aan destigmatisering van psychische kwetsbaarheid.
- We hebben samen met gemeente Heumen het project Proeftuinen Cijfers uitgevoerd. Het doel is meer zicht te krijgen op de cijfers rondom mensen met een psychische kwetsbaarheid in Beuningen.
- Regionaal wordt gestart met een wijk GGZ team. Hierbij kijken we als gemeente Beuningen of we hierbij aan kunnen sluiten.
Wonen en zorg - woonproject Kamers met Aandacht
In het kader van het project Kamers met Aandacht hebben we samen met de regiogemeenten een extern projectleider aangetrokken om de kennis en ervaring op landelijk niveau te kunnen benutten.
Daarnaast zijn we in de tweede helft van 2021 een communicatiecampagne gestart om woonruimte bij particulieren te werven.
Nieuwe Wet inburgering
De casusregie hebben we met het oog op de Wi 2021 uitgebreid. Deze casusregie betreft het gehele traject van de inburgeraars, vanaf de voorbereiding van de inburgering, de brede intake, de monitoring, de coördinatie van het participeren in de samenleving en de afronding van de inburgeringstrajecten. In 2021 hebben statushouders extra begeleiding gegeven in de geest van de wet om beter voorbereid te zijn op de uitvoering van de nieuwe wet.
Voor de inkoop van de leerroutes B1- en Z-route hebben we in de regio Rijk van Nijmegen een aanbestedingstraject opgestart. Hiervoor zijn de uitgangspunten van de ‘Regionale nota voor de invoering van de nieuwe Wet inburgering 2021’ uitgewerkt in het programma van eisen voor de inkoop.
De onderwijsroute is buiten de aanbesteding gehouden, omdat er nog veel onzeker was over de financiering van het Rijk. Voor 2022 zullen we de onderwijsroute via een subsidietraject afhandelen. Centrumgemeente Nijmegen zal deze subsidie verlenen.
Met WerkBedrijf zijn afspraken gemaakt over de inschakeling van WerkBedrijf bij de brede intake en voor de uitvoering van de MAP. Het accent in de dienstverlening van WerkBedrijf voor inburgeraars ligt op een praktijkgerichte aanpak. Het vaststellen van de competenties en arbeidsmogelijkheden en de MAP vinden zoveel mogelijk plaats bij bedrijven en taalrijke praktijkwerkplaatsen. De afspraken zijn een aanvulling op de huidige dienstverlening van WerkBedrijf. Daarom zijn deze vastgelegd in een addendum op de Dienstverleningsovereenkomst 2021-2022. Voor 2022 neemt WerkBedrijf de kosten voor de extra inzet bovenop de reguliere taken in het kader van de arbeidsinschakeling voor zijn rekening.
Met de gemeenten Wijchen en Druten hebben we plannen gemaakt voor de uitvoering van de PVT en cursussen financiële zelfredzaamheid. Voor de PVT maken de asielstatushouders en de gezinsmigranten kennis met de Nederlandse kernwaarden vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie.
Een onderdeel van de wet is het financieel ontzorgen van asielstatushouders gedurende de eerste zes maanden van het verblijf in de gemeente. Daarnaast is het belangrijk dat inburgeraars op de hoogte zijn van het ingewikkelde financiële systeem in Nederland. Naast individuele ondersteuning bij de maatschappelijke begeleiding hebben we afspraken gemaakt voor groepscursussen die aansluiten op de achtergrond en de verschillen in niveau van de inburgeraars.