3. Maatschappelijke ondersteuning

Doelen en financiën

Sociaal Team
Een brede basis van toegankelijke voorzieningen dicht bij de inwoners vormt de basis van ons systeem. In 2021 zagen we een hoge werkdruk bij het Sociaal Team en daarom is gekeken hoe we de bedrijfsvoering efficiënter kunnen inrichten. Hierbij werken we aan versterking via de netwerksamenwerking en via kortdurende hulp en preventieve inzet. We leggen intensiever contact met onderwijsinstellingen en kindcentra, de jeugdgezondheidszorg, huisartsen en psychologen en werken met vaste contactpersonen. In 2021 zijn accenten gelegd vanuit de signalen die uit het veld kwamen. Zo zetten we de samenwerking tussen psychologenpraktijken Aalsterveld en Thujapark met het Sociaal Team voort en kunnen we inwoners tijdig naar de juiste en passende ondersteuning leiden.

In het kader van de financiële beheersbaarheid in de Jeugdwet en de Wmo heeft de gemeenteraad enkele besluiten genomen. Zo gaan we - mede naar aanleiding van een verzoek van huisartsen - starten met een praktijkondersteuner Jeugd. Daarnaast is besloten om de komende tijd meer in te zetten op procesregie door het Sociaal Team Beuningen. Daarmee richten we het Sociaal Team op een manier in die beter het hoofd kan bieden aan de uitdagingen die we op het terrein van de Jeugdwet en de Wmo momenteel hebben.

Wmo-voorzieningen
Beuningen heeft een breed aanbod aan algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen en we bieden veel activiteiten die inwoners met een hulpvraag op een laagdrempelige manier ondersteunen. Dit aanbod wordt – in nauwe samenhang met allerlei partners die in Beuningen werkzaam zijn – continu doorontwikkeld en daarom hebben we in 2021 ingezet op het stimuleren van groepsbegeleiding.

In 2021 hebben we een aanbesteding voor hulp bij het huishouden uitgevoerd. Daarmee hebben we zorgcontinuïteit gegarandeerd, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt.

In 2021 hebben we het gebruik van een aantal Wmo-voorzieningen verder zien toenemen. Het effect hiervan is zichtbaar in de uitgaven voor vervoersvoorzieningen, rolstoelvoorzieningen en woonvoorzieningen, zeker als de uiteindelijke realisatie afgezet wordt tegen de primaire begroting. De oorzaken zijn vooral de vergrijzing en de problematiek op de woningmarkt.

Kwetsbare volwassenen
Afgelopen coronajaar is er veel burgerhulp geboden via het online platform ‘coronahulp Beuningen’. Daarnaast dragen projecten als Buurtvervoer en Lokaal talent in belangrijke mate bij aan de bestrijding van Eenzaamheid. Daarnaast is de werkgroep eenzaamheid gestart en het eerste doel is te onderzoeken wie de doelgroep 'eenzame jongeren tussen de 18 en 35 jaar’ zijn en hoe we eenzaamheid onder deze groep kunnen verminderen.

Mantelzorg
Om aandacht te vragen voor de positie van mantelzorgers in de gemeente hebben we diverse activiteiten georganiseerd en informatie verspreid. In juni is het mantelzorgcompliment uitgereikt. Vanuit het steunpunt Mantelzorg wordt informatie verzorgd voor mantelzorgers. Dat zorg ervoor dat mantelzorgers worden gehoord en gezien en we wijzen ze de weg naar hulp en ondersteuning. Deze kennis wordt gedeeld met het Sociaal Team, de zorgtrajectbegeleiders en met andere maatschappelijke partners.

Monitor Sociaal Domein
In samenwerking met een gecontracteerde partner bouwden we aan een eigen dashboard voor het Sociaal Domein. De focus lag hierbij op een monitor voor jeugdigen, al blijft het doel een monitor voor het Sociaal Domein als geheel.

Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang
We hebben ons in 2021 verder voorbereid op de decentralisatie van Beschermd Wonen die per 1 januari 2022 van start gaat. In 2021 heeft Beuningen - net als de gemeenten in de regio - het Regioplan Beschermd Wonen regio Nijmegen en Rivierenland vastgesteld. Daarin hebben we afspraken gemaakt over de manier waarop we Beschermd Wonen organiseren en hoe we als gemeenten samenwerken. Dit alles is gebeurd in nauwe samenwerking met de gemeenten in de regio Gelderland-Zuid.

Wat betreft het lokale plan van aanpak hebben we de acties uit het plan uitgevoerd. Dit hebben we in nauwe samenwerking met betrokken partners uit Beuningen gedaan. Daarmee bereiden we ons lokaal voor op de decentralisatie Beschermd Wonen.

Wonen en zorg - woonproject Kamers met Aandacht
Ook in 2021 speelde het vraagstuk van huisvesting voor bijzondere doelgroepen. In het kader van het convenant Weer Thuis, dat alle gemeenten in het Rijk van Nijmegen samen met zorgaanbieders en woningcorporaties hebben gesloten, zijn we in 2021 gestart met het woonproject Kamers met Aandacht. Het project richt zich op het bevorderen van de uitstroom van 18+jongeren uit jeugdhulp met verblijf of Beschermd Wonen. Hierbij werken we als regio Rijk van Nijmegen samen met zorgaanbieders, woningcorporaties en de private sector.   

Wet Inburgering
In 2021 is de casusregie verder uitgewerkt. De casusregisseur is een spilfunctie tussen inburgeraar, gemeente, taalaanbieders, WerkBedrijf, het lokale netwerk en andere ketenpartners.
Samen met de gemeenten in het Rijk van Nijmegen hebben we via een aanbestedingsprocedure taalaanbieders geselecteerd voor twee van de drie inburgeringsroutes voor asielstatushouders, de B1-route en de zelfredzaamheidsroute (Z-route). Voor de B1-route bieden de taalscholen de inburgeraars een taaltraject op maat bij voorkeur gericht op regulier werk. Voor de Z-route verzorgen de aanbieders een taal- en participatietraject met het doel dat inburgeraars zelfredzaam worden.
De jongeren die bij de onderwijsroute, na het inburgeringstraject, konden deelnemen aan het reguliere Nederlandse onderwijs, hebben via HAN en ROC een aanbod gekregen.
Met het Regionaal Ondersteuningsbureau (ROB) zijn afspraken gemaakt over het projectleiderschap en contractbeheer voor de B1- en Z-route.

WerkBedrijf heeft de regiogemeenten een aanbod gedaan voor uitvoering van de module arbeidsmarkt en participatie (MAP) voor de inburgeraars in de Z-route en de B1 route (zowel statushouders als gezinsmigranten) en dit aanbod hebben we als Beuningen aanvaard. Het accent ligt hierbij op een praktijkgerichte aanpak.

Voor de uitvoering van de participatieverklaringstrajecten en trajecten om inburgeraars financieel zelfredzaam te maken zijn we samenwerking aangegaan met de gemeenten Wijchen en Druten.

Deze pagina is gebouwd op 07/14/2022 17:13:38 met de export van 07/14/2022 16:59:58