1. Werk en inkomen

Doelen en financiën

1. Dienstverlening aan bijstandsgerechtigden en zelfstandig ondernemers:

Van het rijk ontvingen we via het landelijk Steun- en herstelpakket Coronacrisis in 2021 extra middelen voor de re-integratie van bijstandsgerechtigden. Gemeenten ontvingen deze extra middelen om de re-integratie-dienstverlening aan bijstandsgerechtigden te intensiveren.
Gemeente Beuningen hevelt deze middelen naar WerkBedrijf over om invulling te geven aan deze impuls. WerkBedrijf is immers de partij bij wie wij de re-integratietaken voor bijstandsgerechtigden hebben belegd. We gaan via het project ‘Doe je mee?’ de dienstverlening aan bijstandsgerechtigden een impuls geven. De kern is dat we met bijstandsgerechtigden persoonlijk in contact komen en de behoeften van bijstandsgerechtigden op o.a. de leefgebieden werk, participatie, activering, financiële situatie en gezondheid in beeld brengen.

Bredere dienstverlening voor ondernemers
In Beuningen hebben we de ondersteuning aan ondernemers in verband met vroegsignalering van financiële problemen of schulden voortgezet.
De ondersteuning bestaat eruit dat de gemeente Beuningen deze ondernemers op het juiste moment dienstverlening (schuldsanering, aanpassing bedrijfsplan, coaching, bedrijfsbeëindiging, omscholing en bemiddeling) aanbiedt die hen reëel perspectief biedt voor de toekomst. Dit doen we in samenwerking met organisaties die veel ervaring hebben met ondernemers.

2. Optimaliseren van het aanbod en het gebruik van Kindpakket Beuningen
We hebben regelmatig het Kindpakket onder de aandacht gebracht via sociale media en via onze ketenpartners, zoals onderwijsinstellingen, stichting Perspectief en Vluchtelingenwerk.

3. Schuldhulpverlening:
We zijn gestart met de voorbereidingen voor het nieuwe beleidsplan Schuldhulpverlening 2022-2025. In dit nieuwe beleidsplan nemen we alle laatste ontwikkelingen op het gebied van schuldhulpverlening op en breiden we de preventieve taken verder uit. In het kader van vroegsignalering zijn er ook stappen gemaakt. Het aantal signaalpartners zijn uitgebreid tot 44.
Deze signaalpartners melden maandelijks de betalingsachterstanden van onze inwoners bij het Sociaal Team. Het Sociaal Team doet vervolgens een aanbod tot hulp bij schulden aan deze inwoners. Door deze vroegsignalering kan voorkomen worden dat betalingsachterstanden oplopen tot problematische schulden.

Daarnaast is de samenwerking met stichting Perspectief in het project 'Administratie voor Elkaar' voortgezet. Inwoners kunnen een beroep doen op Administratie voor elkaar bij vragen over formulieren, administratie of geldzaken. Het project is bedoeld om inwoners wegwijs te maken in het oerwoud van ingewikkelde formulieren, regelingen en om onderbenutting van (inkomens)voorzieningen tegen te gaan.

Deze pagina is gebouwd op 07/14/2022 17:13:38 met de export van 07/14/2022 16:59:58