1. Een veranderde arbeidsmarkt:
Herstel na corona
Door de maatregelen die in 2020 zijn genomen om de verspreiding van corona in te dammen was de arbeidsmarkt verslechterd. In 2021 is de arbeidsmarkt zich langzaam aan het herstellen. De cijfers voor onze gemeente laten dit ook zien.
In Beuningen zijn er in 2021 39 inwoners via het WerkBedrijf doorgestroomd naar werk. In 2021 zijn er meer inwoners uitgestroomd naar part-time werk en zijn er meer 55-plussers en inwoners met een arbeidsbeperking geplaatst.
Bredere dienstverlening voor ondernemers
Het coronavirus heeft een groot aantal ondernemers in de problemen gebracht. Voor kleine ondernemingen en ZZP-ers is landelijk de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’ (Tozo) in het leven geroepen. Ook in 2021 is deze ondersteuning voortgezet. In het kader van de heroriëntatie konden ondernemers in 2021 hulp krijgen van het IMK en Over rood.
2. Nieuwe initiatieven voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
Voor de groep werkzoekenden die veel ondersteuning nodig heeft om een plek op de arbeidsmarkt te vinden en te houden, is er in 2021 de CAO Aan de slag gekomen. Dankzij deze CAO kan WerkBedrijf het werkgeverschap van deze doelgroep op zich nemen, waarbij de werkzoekenden detacheert bij een bedrijf en de ondernemer een tarief betaalt voor de arbeidsproductiviteit die geleverd wordt. Hiermee worden de perspectieven voor deze groep verbeterd en is de kans groter dat de werkgelegenheid voor deze kandidaten in onze regio behouden blijft.
Tozo-regeling
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een door het Rijk in 2020 en 2021 ingestelde noodregeling om ondernemers te helpen de coronacrisis te overleven. Deze regeling voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te vangen. De gemeenten voeren deze regeling uit. De verstrekte leningen en uitkeringen worden volledig vergoed door het Rijk.
3. Optimaliseren van het aanbod en het gebruik van Kindpakket Beuningen:
Vraag en aanbod voor het Kindpakket zijn in 2021 nog beter op elkaar afgestemd door het inzetten van aanbodmanagement. In samenwerking met organisaties, verenigingen en (lokale) ondernemers is het aanbod van producten en activiteiten vergroot, dekkend gemaakt en geoptimaliseerd.
Voor meer naamsbekendheid van het Kindpakket hebben we actief gebruik gemaakt van sociale media en ook hebben we onze ketenpartners geïnformeerd over de mogelijkheden van het Kindpakket. In 2021 zijn we gestart om de mogelijkheden naar het samenvoegen van de regeling meedoen en het kindpakket te onderzoeken.
4. Financiële zelfredzaamheid van onze inwoners:
In 2021 zijn enkele succesvolle projecten zoals vroegsignalering en administratie voor elkaar van stichting Perspectief voortgezet. Ook zijn er voorbereidingen getroffen om een pilot op te zetten in samenwerking met huisartsen om financiële problemen bij patiënten eerder te signaleren.