Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Naast de effecten voor inwoners heeft het corona-virus ook consequenties voor de gemeentelijke organisatie. Bij het nemen van maatregelen stond en staat nog steeds de gezondheid van onze medewerkers en anderen voorop. Vanzelfsprekend hebben de getroffen maatregelen ook grote gevolgen voor onze gemeente. Die gevolgen zijn op meerdere gebieden zichtbaar, zowel op het vlak van bedrijfsvoering als financieel. Denk hierbij onder andere aan:

  • Beperking in de uitvoering van werkzaamheden door ziekte van medewerkers;
  • Hogere kosten vervanging wegens ziekte voor cruciale dienstverlening;
  • Ontstaan van vertraging in de uitvoering van projecten ten opzichte van de begroting.
  • Veel medewerkers werken vanuit huis, overleg vindt veelal digitaal plaats en er is in kaart gebracht wat de kritische processen zijn die ten alle tijden actief moeten blijven;
  • Risico ten aanzien van inbaarheid van gemeentelijke belastingen en retributies 2021
  • Risico met betrekking tot open-einde regelingen (bijvoorbeeld dat zorgaanbieders, aanbieders huishoudelijke hulp, aanbieders vervoersvoorzieningen ook bij “no show” door factureren);
  • Toename aanvragen BBZ, bijstand etc. ;
  • Risico gewaarborgde geldleningen voor enkele sportclubs;
  • Risico dat subsidies naar organisatie voor 2020 ontoereikend zijn daar deze partijen geen/minder inkomsten hebben;
  • Risico oplegging toeristenbelastingen 2021 en inning van nog op te leggen aanslagen over eerdere jaren;
  • Risico op achterblijven leges opbrengsten (omgevingsvergunningen etc.) 2021;
  • Risico op inning openstaande debiteuren en leningen ultimo 2021.

Inmiddels heeft de gemeente beheersmaatregelen getroffen om onder deze omstandigheden uitvoering te geven aan de primaire taken via het lokale actieteam Corona. Een team dat bestaat uit verschillende disciplines en beheersmaatregelen getroffen heeft op de terreinen van kinderdagverblijven en onderwijs, WMO, Jeugd en SociaalTeam, Openbare, orde, Veiligheid en Handhaving, Economie (ondernemers en werk en inkomen) en Maatschappij en welzijn.

Prijsstijgingen grondstoffen
Als gevolg van enkele mondiale oorzaken zijn de bouwkosten in Nederland binnen een kort tijdsbestek extreem gestegen en momenteel nog aan het stijgen. Prijsstijgingen van enkele tientallen procenten binnen een tijdsbestek van één of enkele weken zijn geen uitzondering meer. Omstandigheden die daartoe bijdragen zijn onder meer de (nasleep van de) Coronacrisis, de stijgende energieprijzen en vooral de schaarste en prijsstijgingen door de oorlog in Oekraïne en bijbehorende sancties tegen Rusland. Onduidelijk is of en hoe lang de prijsstijgingen aanhouden. Dit brengt risico's en onzekerheid met zich mee voor zowel bestaande overeenkomsten als ook voor nieuw te sluiten overeenkomsten. Op balansdatum is rekening gehouden met de op dat moment bekende prijsstijgingen van 1,5%, de forse stijging van begin 2022 is echter een gebeurtenis na balansdatum die niets zegt over de situatie op balansdatum maar wel iets zegt over de situatie na balansdatum en voordat de jaarstukken worden vastgesteld.

De forse stijging van de prijzen in het begin van 2022 heeft geen financiële gevolgen voor de jaarrekening 2021, maar mogelijk wel voor de jaarrekening 2022 en onze begroting 2023 en mogelijk voor de jaren daarna. De effecten van de prijsstijgingen zijn op dit moment onzeker, waarbij ook de financiële impact nu onmogelijk te bepalen is. We monitoren onze risico’s voortdurend. Met betrekking tot de balansposities aangaande de grondexploitaties zijn deze met de kennis per 31 december 2021 beoordeeld op een toereikende waardering. De toename en ontwikkeling van de prijsstijgingen in 2022 kan mogelijk leiden tot onzekerheden aangaande de terugverdiencapaciteit van de grondexploitaties in 2022 en de jaren daarna. Zoals geschetst in de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing zijn de mogelijke financiële effecten van de prijsstijgingen nog niet meegenomen in de actualisatie van de risico’s in de jaarrekening 2021. Bij de begroting 2023 verwachten wij een actualisatie van de risico’s inclusief de gevolgen van de prijsstijgingen te kunnen geven. Verder informeren wij de raad tussentijds over de risico’s en beheersmaatregelen ten gevolge van deze prijsstijgingen.

Deze pagina is gebouwd op 07/14/2022 17:13:38 met de export van 07/14/2022 16:59:58