Een aantal risico's is niet louter voorbehouden aan programma 3 - maatschappelijke ondersteuning, maar geldt evenzeer voor programma 2 - jeugd. Daarom wordt voor de risico's op het gebied van de gevolgen van de corona-uitbraak, de regionale samenwerking en de GGD Gelderland-Zuid verwezen naar het onderdeel risico's binnen programma 2.
Openeinderegeling
Een belangrijk risico binnen de Wmo is het karakter van een openeinderegeling. Op basis van de Wmo 2015 heeft de gemeente een ondersteuningsplicht, ongeacht de financiële ruimte. Gecombineerd met het feit dat de rechter uiteindelijk via uitspraken de kaders formuleert en de ruimte van de beleidsvrijheid begrenst, maakt dit een belangrijk inhoudelijk en financieel risico.
Gevolgen van de invoering van het abonnementstarief
Vanaf 1 januari 2019 geldt het abonnementstarief voor maatwerkvoorzieningen Wmo. Vanaf 2020 geldt dat ook voor algemene voorzieningen met een zogenoemde ‘duurzame hulpverleningsrelatie’. Ook in 2021 hebben we gezien dat het abonnementstarief een aanzuigende werking heeft. Vooral het aantal cliënten bij de hulp bij het huishouden is gestegen. De kosten voor enkele voorzieningen nemen door het abonnementstarief verder toe.
Situatie op de woningmarkt
In de dagelijkse praktijk merkt het Sociaal Team dat het aantal woonvoorzieningen toeneemt. Dit is een gevolg van enerzijds het langer thuis blijven wonen, maar ook van de situatie op de woningmarkt waardoor het aanbod aan geschikte woningen voor mensen met beperkingen de vraag niet bij kan houden. Door de afgenomen doorstroming binnen de woningmarkt, blijven inwoners langer wonen in een huis dat niet altijd meer passend is bij de intensiteit van de beperkingen. Daarnaast vormt de actuele situatie op de woningmarkt een belemmerende factor voor de huisvesting van bijzondere doelgroepen.
Toename in kosten voor Wmo-voorzieningen
In algemene zin is het een financieel risico dat de kosten voor Wmo-voorzieningen verder toenemen. Diverse oorzaken spelen een rol. Zo stijgen de tarieven toe. Daarnaast zien we dat het beroep op begeleiding de laatste jaren is gestegen en op dit moment bestaat er nog geen specifieke reden om aan te nemen dat de piek in 2021 bereikt is. Tot slot nemen de kosten toe als gevolg van nieuwe contractafspraken, demografische ontwikkelingen en het overheidsbeleid om langer thuis te blijven wonen.
Beschermd Wonen
Tijdens het schrijven van de jaarrekening is bekend geworden dat de invoering van het woonplaatsbeginsel en het nieuwe verdeelmodel met een jaar is uitgesteld tot 2024. Het is op dit moment nog onzeker hoe de toekomstige financiële ontwikkelingen rondom Beschermd Wonen er voor Beuningen uit zullen gaan zien.